ΣΠΕΚ - Βραβεύτηκαν οι Ανθρωπιστές Κύπρος Νικολαῒδης και Μαρία Νεγρεπόντη Δελιβάνη

Για 3ησυνεχή χρονιά, με αίσθημα ευθύνης και συγκίνησης πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022 στις 18:30 ώρα Ελλάδος η διαδικτυακή τελετή βράβευσης του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου για τον ετήσιο θεσμό του ΣΠΕΚ, «Βραβείο Ανθρωπισμού», παρουσία των μελών της Επιτροπής Βράβευσης και των Τιμώμενων – Βραβευθέντων, σε απευθείας μετάδοση από το SOLOMOS Web Radio TV του ΣΠΕΚ, τον διαδικτυακό κόμβο www.cultural-association.org και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του ΣΠΕΚ. Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) με το ‘Βραβείο Ανθρωπισμού’ τιμά σε ετήσια βάση τις δύο Προσωπικότητες εκείνες (Έλληνα, Κύπριο, Ομογενή, ξένο ελληνόφωνα) που με το έργο τους, παιδαγωγικό, κοινωνικό, φιλανθρωπικό, πολιτισμικό ακόμη και οικολογικό, διαπαιδαγώγησαν και ευεργέτησαν την Κοινωνία, το περιβάλλον και τον άνθρωπο - παιδί, νέο, αδύναμο, ηλικιωμένο - και με τον βίο τους δίδουν διαχρονικό παράδειγμα στον απανταχού Ελληνισμό και στις νέες γενεές και προάγουν την ποιότητα της Πολιτείας, της Οικουμένης, της Φύσης. ΒΛΕΠΩ ΕΔΩ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΤΕΛΕΤΗΣ "ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΥ 2022"

Από το 2019, έτος ίδρυσης του ΣΠΕΚ έχουμε τιμήσει σημαντικούς Ανθρώπους του Πολιτισμού, άλλους επώνυμους και άλλους αθόρυβους αλλά εξίσου ουσιαστικούς και αναφέρω τον Αυστριακό Βάλτερ Πούχνερ Ομότιμο Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τη Μεξικάνα Ναταλία Μορελεόν, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Μεξικού, τη Ζωή Σαμαρά Ομότιμη Καθηγήτρια στο ΑΠΘ και τον Απόδημο Κύπριο Μιχάλη Χριστοδουλίδη, Μουσικοσυνθέτη κλασσικών έργων και τραγωδιών. Και οι τέσσερις βραβεύσεις χαιρετίστηκαν από ανθρώπους Ανθρωπισμού, των Γραμμάτων και Τεχνών, από έγκριτα μέσα μαζικής επικοινωνίας κι αυτό ας θεωρηθεί ως δικαίωση της Κριτικής Επιτροπής μας. Φέτος, η Κριτική Επιτροπή του Θεσμού βραβεύει την Ελληνίδα Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη, πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και τον Απόδημο Κύπριο Καθηγητή και ιατρό Κύπρο Νικολαῒδη, οι οποίοι αμφότεροι επιτέλεσαν ένα σημαντικό έργο προς τον Άνθρωπο για τη βιολογική και πνευματική ευημερία του.

Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη (ΣΠΕΚ ΠΑΙΔΕΙΑ): Με βάση τα Κριτήρια του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου / ΣΠΕΚ για το ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΥ, η Κριτική Επιτροπή για το εν λόγω Βραβείο υπερψήφισε, το δε Δ.Σ. του ΣΠΕΚ επικύρωσε και απονέμει το Βραβείο για το 2022, για τη - μεταξύ άλλων - πολυετή ευεργετική συμβολή της στην δημιουργία Πανεπιστημιακού Ιδρύματος και στην ευδόκιμη διοίκηση του ως Πρύτανις. Πρωτοστάτησε σε θέματα Ισότητας Φύλων, φιλαναγνωσίας, ενώ ανέπτυξε επιστημονικές θέσεις για μια Οικονομία ικανή να καλύπτει κρίσιμα κοινωνικά θέματα όπως η ανάπτυξη νέων, η παραγωγή, η εργασία, τα ελλείματα, το δημόσιο χρέος κ.ά. ΒΛΕΠΩ ΕΔΩ VIDEO ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Κύπρος Νικολαῒδης (ΣΠΕΚ ΠΑΙΔΕΙΑ): Mεβάση τα Κριτήρια του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου / ΣΠΕΚ για το ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΥ, η Κριτική Επιτροπή για το εν λόγω Βραβείο υπερψήφισε, το δε Δ.Σ. του ΣΠΕΚ επικύρωσε και απονέμει το Βραβείο για το 2022 στον Κύπρο Νικολαῒδη για τη - μεταξύ άλλων - πολυετή ευεργετική συμβολή του ως Καθηγητής Ιατρός παγκόσμιας εμβέλειας, θεμελιωτής του προγεννητικού ελέγχου, της ενδομήτριας ιατρικής και της εμβρυικής χειρουργικής - που έχουν σώσει την υγεία εκατομμυρίων γυναικών, νεογέννητων κι εμβρύων - και ως πρωτοπόρος Διδάσκαλος νέων γενεών ιατρών. ΒΛΕΠΩ ΕΔΩ VIDEO ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Κατ’ εξαίρεση φέτος, η Κριτική Επιτροπή του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου / ΣΠΕΚ για το ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΥ με Ειδική ψηφοφορία ψήφισε τιμητικά, το δε Δ.Σ. του ΣΠΕΚ επικύρωσε την ψηφοφορία και απονέμει τον τιμητικό Τίτλο: «Εξέχουσα Διάκριση Για Ανθρωπισμό» στον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, Αναστάσιο για τη, μεταξύ άλλων, πολυετή ευεργετική συμβολή του ως Αρχιεπίσκοπος, σε Αλβανία, Βαλκάνια, Αφρική και με προγράμματα στους τομείς φιλανθρωπίας, υγείας, κοινωνικής προνοίας, εκπαιδεύσεως, αγροτικής ανάπτυξης, πολιτισμού, οικολογίας, ευημερίας προσφύγων, κοινωνικής υποδομής, Συνεργασίας των Εκκλησιών για την Ειρήνη και την Πίστη.

Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, κα Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, που ανέλαβε τον συντονισμό και την παρουσίαση της τελετής βράβευσης, είπε μεταξύ άλλων: «Εκλεκτοί τιμημένοι με το Βραβείο Ανθρωπισμού, Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη και Κύπρο Νικολαῒδη. Η Κριτική Επιτροπή ορθά, κατά την άποψή μου, σας βραβεύει. Αυτό που ξεπερνά κάθε βαθμολογία και ψήφο είναι το ύψος του Ανθρωπισμού σας για έργα σας που παραμένουν κρυφά, χωρίς να φτάνουν στη γνώση μας. Δεν βαθμολογείται το βάθος της πίστης σας στην ίδια τη Ζωή, που σας ξεχωρίζει, η δε ποιότητα του έργου σας, επιβεβαιώνεται την απλή και σοφή ρήση του Μένανδρου «Ως χαρίεν έστ’ άνθρωπος, όταν άνθρωπος η». Να χαίρεστε την ταυτότητα σας ως Άνθρωποι (με Α κεφαλαίο). Βαθύ το έργο σας, και η Επιτροπή, σάς βραβεύει με ευαρέσκεια και ευγνωμοσύνη. Το ‘Βραβείο Ανθρωπισμού’ για το 2022 ,που σας απονέμει ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, είναι το έλασσον που δεν δύναται να αντισταθμίσει το μείζον, δηλαδή το ίδιο το έργο σας, που συνεχώς και πιο πολύ θα δικαιώνεται. Σας εκφράζουμε την ύψιστη εκτίμηση και τον μέγα θαυμασμό μας. Ως ΣΠΕΚ, με τα δύο αυτά βραβεία, στέλνουμε ένα δικό σας συμβολικό μήνυμα, εντός και εκτός Ελλάδας, ιδιαίτατα προς τους νέους, Σας ευχαριστούμε. Με το έργο σας δηλώνουμε παρόντες στον αγώνα της ζωής. Άξιοι! Άξιοι! Άξιοι αμφότεροι, κατά τη βυζαντινή ρήση!» Στη συνέχεια σφράγισε τη λήξη της τελετής λέγοντας τα ακόλουθα:«Εκλεκτά και ιδιαίτερα αγαπητά μέλη της Επιτροπής του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου για το Βραβείο Ανθρωπισμού, κ. Πρόεδρε της Επιτροπής, κ. Αντιπρόεδρε, σας ευχαριστώ θερμά για την ευγενή διάθεσή σας προς τον ΣΠΕΚ, την αγνή πρόθεσή σας να εξυπηρετείτε θέματα ανθρωπισμού και την εν γένει άψογη συνεργασία. Αξιότιμη Πρύτανη, κα Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη, Αξιότιμε καθηγητά κ. Κύπρο Νικολαΐδη, από σήμερα είστε Επίτιμα Μέλη του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, τιμή μεγάλη για όλους μας, να έχουμε κοντά μας 2 πολυδιάστατες προσωπικότητες, Ανθρωπιστές - φορείς του ανθρωπισμού του δικού σας επιπέδου και ισόβιας αφοσίωσης στην επιστήμη σας με κέντρο τον άνθρωπο – είθε το έργο σας, φωτεινό παράδειγμα, αιώνια να ταξιδεύει στην Πολιτεία των Γραμμάτων, διδάσκοντας στους οικουμενικούς συνανθρώπους μας να αγωνίζονται για μια καλύτερη κοινωνία. Σας είμαι ευγνώμων.»

Το τελετουργικό της βράβευσης εξελίχθηκε ως ακολούθως:

-Ανάγνωση των Σκεπτικών Βράβευσης από τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Δρα Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδη, Συγγραφέας, Πρόεδρος Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου, Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου.

-Χαιρετισμός Αντιπροέδρου Επιτροπής, κ. Πλεμμένου Γιάννη, Διδάκτωρα του Πανεπιστημίου του Cambridge, Κύριου ερευνητή στο Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Καθηγητή-συμβούλου στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

-Χαιρετισμός Παρόντων Μελών Επιτροπής με αλφαβητική σειρά

κα Δριτσάκη Χάϊδω, Καθηγήτρια, Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Σχολή Οικονομικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

κ. Σολωμού Αιμίλιος, Καθηγητής Ιστορίας, Διευθυντής της Έδρας UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και Πρόεδρος της Κυπριακής Εταιρίας Ιστορικών Σπουδών.

κ. Σταματόπουλος Ανδρέας, PhDc, MA History | Δημοσιογράφος / Μέλος ΕΣΗΕΜ-Θ, Διευθυντής Ειδήσεων στη Βεργίνα Τηλεόραση.

κ. Χριστιάς Παναγιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής και Κοινωνικής Φιλοσοφίας και Πολιτισμικής Κριτικής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

κ. Χριστοδούλου Νικόλας, Διδάκτωρ Γαλλικής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού, Πρόεδρος Ακαδημαϊκού Φοίνικα Γαλλίας στην Ελλάδα, Directeur des examens et des certifications (GC) Institut français de Grèce.

Την τελετή βράβευσης χαιρέτισε επίσης ο κ. Ανδρέας Δ. Συμεού, επιστήμονας – συγγραφέας – ζωγράφος, μέλος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, τον οποίο τίμησε ο ΣΠΕΚ για το 2022, επιλέγοντας τον και αναθέτοντας του ευγενώς να φιλοτεχνήσει δύο ζωγραφικά έργα, τα οποία θα συνοδεύσουν τους τιμητικούς πάπυρους που θα παραδοθούν στους βραβευμένους. Ο ίδιος ο καλλιτέχνης δήλωσε μεταξύ άλλων: «Ο πρώτος πίνακας, ο οποίος προορίζεται για την κα Νεγρεπόντη- Δελιβάνη είναι παλαιότερος (2016) και είχε συμπεριληφθεί στην τελευταία μου ατομική έκθεση με θέμα «Παιχνίδια Φαντασίας». Έχει τίτλο «Καταρράκτης» και, όπως και οι υπόλοιποι πίνακες που εκτέθηκαν, έχει στοιχεία τόσο ρεαλιστικά όσο και πειραματικά, τόσο σε ότι αφορά την μορφή, όσο και σε ότι αφορά την τεχνική και τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν. Ο δεύτερος πίνακας, ο οποίος προορίζεται για τον συμπολίτη μου γιατρό Κύπρο Νικολαΐδη, έχει τίτλο «Αιωνόβια ελιά στον Άγιο Δημητριανό» και έχει περισσότερα ρεαλιστικά στοιχεία από ότι η πλειοψηφία των πινάκων μου. Ο λόγος είναι γιατί ο γιατρός κατάγεται από το συγκεκριμένο χωριό της επαρχίας Πάφου και ήθελα να απεικονίσω ένα συγκεκριμένο τοπίο της περιοχής. Κατά σύμπτωση είμαι ιδιοκτήτης ενός κτήματος στην ίδια κοινότητα, όπου καλλιεργώ πολλά δέντρα. Στο κτήμα υπάρχει μια αιωνόβια ελιά, (ηλικίας 400 ετών, με βάση γνωμάτευση του Τμήματος Δασών), η οποία πρόκειται σύντομα να κηρυχθεί διατηρητέα και η οποία αποτελεί το θέμα του πίνακα μου. Δεν είμαι σε θέση να εκτιμήσω την καλλιτεχνική αξία των πινάκων μου, όμως είμαι σίγουρος ότι οι τιμώμενοι θα εκτιμήσουν την ταπεινή προσφορά μου». Η τέχνη ευεργετεί και ευεργετείται. Ο Πολιτισμός, το όραμά μας, η διαδρομή μας.

Η Τελετή Βράβευσης για το Βραβείο Ανθρωπισμού του ΣΠΕΚ για το 2022 ολοκληρώθηκε με την αντιφώνηση των δύο τιμώμενων, της Μαρίας Νεγρεπόντη - Δελιβάνη, Οικονομολόγου, Προέδρου του "Ιδρύματος Δημήτρη και Μαρίας Δελιβάνη", πρώτη Ελληνίδα Πρύτανης, που εκλέχτηκε τρεις φορές στο Πανεπιστημίου Μακεδονίας της Θεσσαλονίκης και του Κύπρου Νικολαΐδη, καθηγητή Εμβρυϊκής Ιατρικής του King’s College Λονδίνου και του University College Λονδίνου, «πατέρα» της αυχενικής διαφάνειας, πρωτοπόρου στην έρευνα και τις εφαρμογές Cell Free DNA testing για τον εντοπισμό χρωμοσωμικών ανωμαλιών στο περιφερικό αίμα της γυναίκας και στη μικροχειρουργική εμβρύου.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΤΕΛΕΤΗΣ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Βίντεο πλήρες «Η Τελετή Βράβευσης»

https://youtu.be/SoEnnCUFqgk

Βίντεο «Αφιέρωμα Μαρία Νεγρεπόντη – Δελιβάνη»

https://youtu.be/2JTq95JOqJk

Βίντεο «Αφιέρωμα Κύπρος Νικολαΐδης»

https://youtu.be/aGsNrIEXKwg

Νεότερη Παλαιότερη