"Για την ερωτική ποίηση του Κωστή Παλαμά" 11ος Διαγωνισμός Ποίησης - Πεζόμορφου Στοχασμού

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου | Σ.Π.Ε.Κ. τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και σε συνεργασία με τις εκδόσεις Αρχύτας, προκηρύσσει 11ο Διαγωνισμό ποίησης & πεζόμορφου στοχασμού “Για την ερωτική ποίηση του ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ”. Ο 11ος Διαγωνισμός αρχίζει στις 21/03/2024 και λήγει στις 15/04/2024. Οι συμμετέχοντες δεν καταβάλλουν έξοδα συμμετοχής στον Διαγωνισμό.

Ο 11ος διαγωνισμός ποίησης και πεζόμορφου στοχασμού του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου είναι αφιερωμένος στον μεγάλο ποιητή Κωστή Παλαμά, μια από τις σπουδαιότερες πνευματικές φυσιογνωμίες του νέου Ελληνισμού, τον ποιητή που ήρθε αντιμέτωπος με τη φθαρτότητα, την απώλεια και τη διαβρωτική δύναμη του χρόνου, τον άνθρωπο που δεν έπαψε ποτέ να ερωτεύεται. Όσοι τον έχουν μελετήσει ξέρουν πως τα ερωτικά ποιήματά του είναι πολύ περισσότερα από εκείνα που έγραψε για την πατρίδα.Ο μεσολογγίτης ποιητής ύμνησε χωρίς ηθικολογικές προκαταλήψεις τον έρωτα, άλλοτε τρυφερός κι άλλοτε βαρύς και σκοτεινός, και μίλησε με τόλμη για την ευδαιμονία ή το άπιαστο του έρωτα. Ο Παλαμάς λάτρευε τη γυναίκα. Την έβαλε στο κέντρο της ερωτικής ποιητικής του, ήταν για εκείνον πηγή ζωής, ιδανικό και όνειρο. ΕΔΩ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΗΓΕΣ ΙΔΕΩΝ

Α. ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

1. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν νέοι και νέες 17 έως 39 χρόνων, ελληνόφωνοι από Ελλάδα, Κύπρο και Ομογένεια.

2. Το έργο πρέπει να είναι ανέκδοτο και να έχει γραφτεί αποκλειστικά για τον 11ο Διαγωνισμό Ποίησης και Πεζόμορφου Στοχασμού του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου “Για την ερωτική ποίηση του ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ” και να μην έχει υποβληθεί σε άλλο Διαγωνισμό σε Ελλάδα, Κύπρο, Ομογένεια και να μην έχει ενταχθεί σε άλλη Ανθολογία. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να υποβάλει μόνον ένα έργο και να είναι αυθεντικά δικό του.

3.Το έργο που υποβάλλεται θα είναι αυστηρά α) ποίημα 12-20 γραμμών (90-150 λέξεων) ή β) πεζόμορφος στοχασμός σε κείμενο 16-23 γραμμών (250-370 λέξεων). Θα συνοδεύεται από ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα, 2-3 γραμμές, μια παράγραφος με ροή κειμένου, σε αρχείο word– το πολύ 70 λέξεων με τις εξής πληροφορίες: όνομα, επίθετο, ηλικία, καταγωγή, τόπος κατοικίας, σπουδές, εργασία, email επικοινωνίας, τηλέφωνο επικοινωνίας και μια ατομική φωτογραφία υψηλής ευκρίνειας σε ανεξάρτητο αρχείο jpg.

4. Τα ανωτέρω κείμενα αποστέλλονται επώνυμα με πλήρη στοιχεία επικοινωνίας σε ένα αρχείο Word, με γραμματοσειρά Calibri ή Times New Roman, μέγεθος 12, με διάστημα γραμμών 1,0. ΜΟΝΟ η ατομική φωτογραφία στέλνεται ανεξάρτητα ως ξεχωριστό αρχείο jpg. Οι διαγωνιζόμενοι στέλνουν το ανωτέρω αναφερόμενο υλικό με το οποίο συμμετέχουν, με email στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@cultural-association.org, υπόψη της Κριτικής Επιτροπής, με θέμα 11ος Διαγωνισμό Ποίησης και Πεζόμορφου Στοχασμού του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου “Για την ερωτική ποίηση του ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ”. Σε περίπτωση επείγοντος επικοινωνείτε στο τηλεφωνικό νούμερο (0030) 2310313143 με τη γραμματεία του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου.

5. Τα έργα που θα υποβληθούν πρέπει να είναι γραμμένα στην ελληνική γλώσσα – πανελλήνια δημοτική, ορθογραφημένα, επιμελημένα και δεν θα περιέχουν ανοίκειες ή υβριστικές εκφράσεις/ λέξεις ακρότητας, ρατσισμού, ναζισμού-φασισμού, εναντίον της ελευθερίας και δημοκρατίας.

Β. ΤΑ ΕΠΑΘΛΑ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Η έγκριτη Κριτική Επιτροπή καθηγητών, ακαδημαϊκών, επιστημόνων και λογοτεχνών, βάσει κριτηρίων και ειδικού πλαισίου θα επιλέξει τα καλύτερα μεταξύ των έργων που θα κατατεθούν στον Διαγωνισμό. Τα ονόματά των μελών της Κριτικής Επιτροπής δεν ανακοινώνονται ώστε απερίσπαστοι να αφοσιωθούν στην αμερόληπτη και αντικειμενική κρίση των πονημάτων. ΕΔΩ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΗΓΕΣ ΙΔΕΩΝ

Α. Τα έργα / οι συμμετοχές που διακριθούν και θα επιλεγούν, θα ενταχθούν στη 11η Ανθολογία Ποίησης και Πεζόμορφου Στοχασμού του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου «Για την ερωτική ποίηση του ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ». Η Ανθολογία θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Αρχύτας ως σειρά έκδοσης του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου και θα διατίθεται διεθνώς κατόπιν παραγγελίας.

Β. Η Ανθολογία καθώς και οι επιτυχόντες / διακριθέντες που τα έργα τους θα περιλαμβάνονται σ’ αυτήν θα προβληθούν σε Ελλάδα, Κύπρο, Ομογένεια μέσα από ειδική εκπομπή του ψηφιακού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου SOLOMOS Web Radio TV και την Ψηφιακή Λέσχη Ανάγνωσης Δ.Α.Δ.Α. του ΣΠΕΚ τους μήνες Ιούνιο – Αύγουστο 2024. Οι διακριθέντες θα κληθούν να συμμετέχουν στο 7ο Πολιτιστικό Πανόραμα του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου στην Αθήνα, στο Σπίτι της Κύπρου 3 Ιουνίου 2024 για να βραβευτούν και να παρουσιάσουν τη συμμετοχή τους – το έργο τους που διακρίθηκε στον διαγωνισμό.

Γ. Οι βεβαιώσεις συμμετοχής συνοδεύουν αποκλειστικά την έντυπη ανθολογία που θα κυκλοφορήσει τέλη Μάϊου 2024 και θα διατίθεται σε προνομιακή τιμή στους διακριθέντες. Για παραγγελίες αντιτύπων οι ενδιαφερόμενοι επικοινωνούν με το κατάστημα Αθηνών στο (0030) 2103605305 καθημερινά 10:00-13:00 ώρα Ελλάδας και στο email: arxutas@yahoo.com. Ισχύουν έξοδα αποστολής.

Δ. 1ο ΒΡΑΒΕΙΟ | Το έπαθλο του πρώτου νικητή ή της πρώτης νικήτριας, που θα διακριθεί για την εξέχουσα συμμετοχή του / της θα είναι μια έντυπη έκδοση (ISBN) ενός ποιητικού έργου ή πεζόμορφου στοχασμού του ιδίου / της ιδίας από τις εκδόσεις Αρχύτας, ως σειρά έκδοσης του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου. Θα απονεμηθεί έντυπο Βραβείο.

Ε. 2ο ΒΡΑΒΕΙΟ | Το έπαθλο του δεύτερου νικητή ή της δεύτερης νικήτριας, που θα διακριθεί για την εξέχουσα συμμετοχή του / της θα είναι μια ηλεκτρονική έκδοση eBook, που θα περιλαμβάνει ποιήματα ή πεζόμορφο στοχασμό του ιδίου / της ιδίας, από τις εκδόσεις του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, με ISBN, που θα προσφέρεται ελεύθερα και δωρεάν προς ανάγνωση – μελέτη μέσα από το www.cultural-association.org . Θα απονεμηθεί έντυπο Βραβείο.

ΣΤ. 3ο ΒΡΑΒΕΙΟ | Το έπαθλο του τρίτου νικητή ή της τρίτης νικήτριας, που θα διακριθεί για την εξέχουσα συμμετοχή του / της θα είναι μια ηλεκτρονική έκδοση Audio-Vbook, που θα περιλαμβάνει ποιήματα ή πεζόμορφο στοχασμό του ιδίου / της ιδίας, από τις εκδόσεις του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, με ISBN, που θα προσφέρεται ελεύθερα και δωρεάν προς ακρόαση μέσα από το www.cultural-association.org. Θα απονεμηθεί έντυπο Βραβείο.

Ζ. Παράλληλα, ο 11ος Διαγωνισμός Ποιήματος και Πεζόμορφου Στοχασμού του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου «Για την ερωτική ποίηση του ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ» θα καλυφθεί επικοινωνιακά μέσα από συνεργαζόμενα ΜΜΕ, Social Media, τον διαδικτυακό κόμβο www.cultural-association.org, το περιοδικό πολιτισμού «ΩΡΕΣ» του ΣΠΕΚ και την ετήσια περιοδική έκδοση πολιτισμού του ΣΠΕΚ «ΜΝΗΜΟΣΥΝΗ».

ΣΤ. Τέλος, δίνεται η δυνατότητα σε όλους ανεξαιρέτως που θα συμμετέχουν στον 11ο Διαγωνισμό Ποίησης & Πεζόμορφου Στοχασμού του ΣΠΕΚ, να καταθέσουν αίτηση εγγραφής στον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, ώστε να ενταχθούν στα Φίλια Μέλη του ΣΠΕΚ, να αρθρογραφούν και να επικοινωνούν θέματα ενδιαφέροντός τους, στην αντίστοιχη στήλη / σελίδα στον διαδικτυακό κόμβο www.cultural-association.org.

Εάν είσαι 40+ χρόνων τότε μπορείς να γράψεις "Για την ερωτική ποίηση του Κωστή Παλαμά" στον τοίχο του διαδικτυακού κόμβου του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου και να είσαι εσύ ένας / μία από τους τρεις νικητές / νικήτριες που θα μιλήσουν στο SOLOMOS Web Radio TV για τον μεγάλο ποιητή του Ελληνισμού. Απλά πηγαίνεις στο https://cultural-association.org, αναζητάς στο μενού τη ΣΠΕΚ ΠΑΙΔΕΙΑ, πηγαίνεις στη σελίδα "Ελεύθερη Έκφραση" και γράφεις ένα μόνο ποίημα σου ή πεζό κείμενο με έμπνευση από τον ερωτικό Παλαμά. Πρόσεξε να συνοδέψεις την ανάρτησή σου με μια πρωτότυπη, ποιοτική, παραλληλόγραμμη εικόνα, να βάλεις τίτλο και να γράψεις το όνομά σου. Προσοχή! Τα κείμενα πρέπει είναι γραμμένα στην ελληνική γλώσσα, ορθογραφημένα, επιμελημένα και δεν θα περιέχουν ανοίκειες ή υβριστικές εκφράσεις/ λέξεις ακρότητας, ρατσισμού, ναζισμού-φασισμού, εναντίον της ελευθερίας και δημοκρατίας. ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΣΤΕΙΛΕΙΣ EMAIL ΜΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ΣΤΟ info@cultural-association.org . Οι αναρτήσεις που θα διακριθούν θα ανακοινωθούν με το "ΩΡΕΣ" τέλη Απριλίου 2024. ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ 

Νεότερη Παλαιότερη