Ρωσία- Ουκρανία: Φιάσκο στην Τουρκία


Οι πρόσφατες ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στην Τουρκία χαρακτηρίστηκαν από ένταση και αμοιβαίες ειρωνείες, με αποτέλεσμα να θεωρούνται από πολλούς ως «φιάσκο».

Η απουσία Πούτιν και η ρωσική αποστολή

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αρνήθηκε να συμμετάσχει προσωπικά στις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, αποστέλλοντας αντ' αυτού μια αντιπροσωπεία χαμηλότερου επιπέδου, με επικεφαλής τον σύμβουλό του Βλαντίμιρ Μεντίνσκι και τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Αλεξάντερ Φόμιν. Η κίνηση αυτή ερμηνεύτηκε από δυτικούς διπλωμάτες ως ένδειξη ότι η Μόσχα δεν επιδιώκει ουσιαστική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, διατηρώντας τις μαξιμαλιστικές της απαιτήσεις για τον περιορισμό της ουκρανικής κυριαρχίας .

Η στάση της Ουκρανίας και οι ειρωνείες

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε δηλώσει ότι θα συμμετάσχει μόνο σε απευθείας συνομιλίες με τον Πούτιν. Ωστόσο, μετά από προτροπή του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε εκφράσει ενδιαφέρον να παραστεί αν παρευρισκόταν και ο Πούτιν, ο Ζελένσκι αποφάσισε να συμμετάσχει στις συνομιλίες. Η απουσία του Πούτιν και του Τραμπ, ο οποίος τελικά δεν παρευρέθηκε επικαλούμενος άλλες υποχρεώσεις, προκάλεσε ειρωνικά σχόλια από την ουκρανική πλευρά, που αμφισβήτησε τη σοβαρότητα της ρωσικής συμμετοχής.

Τα σενάρια για τις συνομιλίες

Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν σε πρόταση για 30ήμερη άνευ όρων κατάπαυση του πυρός, την οποία προώθησε ο πρόεδρος Τραμπ. Η Ρωσία, ωστόσο, απέρριψε την πρόταση, εκφράζοντας ανησυχίες ότι μια τέτοια εκεχειρία θα ευνοούσε στρατιωτικά την Ουκρανία. Παράλληλα, η Τουρκία πρότεινε να στείλει ειρηνευτική δύναμη στην Ουκρανία, αλλά η Ρωσία δεν απάντησε στην πρόταση αυτή.

Ο ρόλος της Τουρκίας

Η Τουρκία, διατηρώντας ουδέτερη στάση, προσφέρθηκε να φιλοξενήσει τις συνομιλίες και να λειτουργήσει ως εγγυήτρια χώρα για την Ουκρανία. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να διασφαλίσει την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας, ενώ επανέλαβε την πρόθεση της Τουρκίας να συμβάλει στην επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης.

Η αποτυχία των συνομιλιών στην Τουρκία υπογραμμίζει τις βαθιές διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών και την ανάγκη για πιο ουσιαστική διπλωματική προσέγγιση στο μέλλον.

Νεότερη Παλαιότερη