Το καλοκαίρι είναι εδώ και μούρα, ροδάκινα, βερίκοκα, καρπούζι και πεπόνι, ντομάτες, μελιτζάνες και κολοκυθάκια περιμένουν να τα καλέσουμε στο τραπέζι.
Η υγιεινή διατροφή ξεκινά από το μαγείρεμα στο σπίτι. Και το καλοκαίρι μάς προσφέρει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε πληθώρα φρούτων και λαχανικών, περιορίζοντας το κρέας, προς όφελος της υγείας μας.
Παρακάτω ακολουθούν δύο προτάσεις για το καλοκαίρι, που μπορούν να δώσουν στον οργανισμό σας ό,τι ακριβώς χρειάζεται και, μάλιστα, χωρίς πολύ μαγείρεμα.
Μετατρέψτε το αγαπημένο σας φαγητό σε… σαλάτα!
Πάρτε την πρωτεΐνη που προτιμάτε -ψητό κοτόπουλο, φασόλια σε κονσέρβα, φιλέτα σολομού- και, στη συνέχεια, αντί για συνοδευτικά, προσθέστε μαρούλια, βότανα, ντομάτες και άλλα λαχανικά για να μετατρέψετε το πιάτο σας σε ένα «ζωντανό» κυρίως πιάτο. Οι δύο παρακάτω συνταγές κάνουν ακριβώς αυτό, συνδυάζοντας σολομό, κοτόπουλο και ρεβίθια με πολλά χόρτα.
Σαλάτα σολομού στη σχάρα με λάιμ, τσίλι και μυρωδικά: Το στολίδι αυτής της συνταγής είναι ένα πικάντικο ντρέσινγκ – με λάιμ, σάλτσα για ψάρι, τσίλι και κρεμμυδάκι. Μπορείτε να ψήσετε τον σολομό στη σχάρα ή στον φούρνο. Μη διστάσετε να προσθέσετε οποιαδήποτε φρούτα ή λαχανικά, όπως αγγούρι, ντομάτες, καρπούζι, κολοκυθάκια ή καλαμπόκι. Το πολυπρόσωπο αυτό πιάτο μπορεί να φιλοξενήσει οποιονδήποτε συνδυασμό ή και όλα αυτά μαζί.
Σαλάτα με ρεβίθια και κοτόπουλο με πράσινο ντρέσινγκ χαρίσα: Η βάση αυτής της σαλάτας είναι τα βρασμένα ρεβίθια που έχουν περαστεί λίγο από το τηγάνι με κύμινο και άλλα μπαχαρικά. Προσθέστε κομμάτια ψητού κοτόπουλου και ζουμερές ντομάτες και ολοκληρώστε με μία σάλτσα με καυτερή πιπεριά και γιαούρτι.
Μην το φάτε, ρουφήξτε το!
Όταν κάνει πολλή ζέστη για να μαγειρέψεις ή ακόμα και να μασήσεις, μια κρύα σούπα μπορεί να είναι η τέλεια λύση. Οι κρύες σούπες με βάση τα φρούτα και τα λαχανικά είναι βάλσαμο όταν καίει ο τόπος και δεν απαιτούν πολλή φασαρία. Αφήστε αυτά τα πόσιμα πιάτα να σας δώσουν δύναμη, ακόμη και τις μέρες που δεν μπορείτε ούτε καν να διανοηθείτε ότι θα χρειαστεί να μαγειρέψετε.
Το καλύτερο γκασπάτσο: Αυτή η συνταγή με ελαιόλαδο απαιτεί μερικά επιπλέον βήματα (σούρωμα, ψύξη) σε σύγκριση με τα πιο βασικά γκασπάτσο, αλλά αυτό το σκορδάτο ελιξίριο αξίζει τον κόπο. Επίσης, δεν απαιτεί καθόλου ψωμί, γεγονός που το κάνει πιο ελαφρύ από πολλές άλλες παραλλαγές. Αν δεν έχετε όρεξη να σουρώσετε, βάλτε το μπλέντερ να δουλέψει για μερικά λεπτά ακόμα για να υγροποιήσετε τα στερεά συστατικά. Θα έχετε μια ελαφρώς πιο παχιά σε υφή σούπα που θα είναι εξίσου δροσερή ένα ζεστό βράδυ.
Παγωμένη σούπα αγγουριού με τοστ αβοκάντο: Αυτό το σχεδόν στιγμιαίο γεύμα μπορεί να χτυπηθεί στο μπλέντερ μέσα σε λίγα λεπτά. Το κλειδί εδώ είναι να καρυκεύσετε τα αγγούρια με άφθονες δυνατές γεύσεις – σκόρδο και αντζούγιες για βάθος, βουτυρόγαλα για πικάντικη γεύση, καυτερές πιπερίτσες για θερμότητα. Μπορείτε να σερβίρετε με φέτες του τοστ με αβοκάντο.
Μπορείτε όμως και να το παραλείψετε:αυτή η κρεμώδης, ζουμερή σούπα στέκεται μια χαρά και μόνη της.
Πηγή:iatropedia.gr