Το συστατικό των fast food που μας «σκοτώνει» αθόρυβα


Τα fast food είναι γρήγορα, νόστιμα και βολικά – αλλά κρύβουν έναν αόρατο εχθρό που απειλεί σοβαρά την υγεία μας. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ένα συγκεκριμένο συστατικό, που βρίσκεται σχεδόν σε κάθε τηγανητή ή επεξεργασμένη τροφή, μας «σκοτώνει» αθόρυβα: τα τρανς λιπαρά.

Τι είναι τα τρανς λιπαρά


Τα τρανς λιπαρά (ή υδρογονωμένα φυτικά έλαια) δημιουργούνται όταν τα φυτικά έλαια υδρογονώνονται, μετατρέποντάς τα από υγρά σε στερεά. Χρησιμοποιούνται εκτεταμένα στη βιομηχανία τροφίμων γιατί κάνουν τα προϊόντα πιο τραγανά, πιο νόστιμα και πιο ανθεκτικά στο χρόνο.

Ωστόσο, πίσω από αυτή τη «μαγεία» της γεύσης κρύβεται ένας σοβαρός κίνδυνος για την υγεία.

Γιατί είναι επικίνδυνα


Πλήθος μελετών έχει δείξει ότι τα τρανς λιπαρά:

Αυξάνουν την «κακή» χοληστερόλη (LDL) και μειώνουν την «καλή» (HDL)

Προκαλούν φλεγμονές στον οργανισμό

Αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά και διαβήτη τύπου 2

Έχουν συσχετιστεί με προβλήματα μνήμης και διάθεσης

Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα του Harvard School of Public Health, ακόμη και μικρές ποσότητες τρανς λιπαρών μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθειες. Άλλη μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας κατέδειξε ότι η μακροχρόνια κατανάλωσή τους επηρεάζει αρνητικά τη μνήμη και τη συγκέντρωση.

Πώς να τα αποφύγετε

  • Διαβάζετε πάντα τις ετικέτες: αποφύγετε προϊόντα με «μερικώς υδρογονωμένα έλαια»
  • Περιορίστε τα fast food, τα έτοιμα σνακ και τα τηγανητά
  • Προτιμήστε σπιτικό φαγητό, φρέσκα υλικά και ελαιόλαδο


Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπίσει αυστηρά όρια για τα τρανς λιπαρά, αλλά η πραγματική προστασία ξεκινά από εμάς. Η ενημέρωση και η προσεκτική επιλογή τροφών μπορούν να μας σώσουν από έναν αθόρυβο, αλλά εξαιρετικά επικίνδυνο, διατροφικό εχθρό. 

Νεότερη Παλαιότερη