Η διατροφή δεν επηρεάζει μόνο το σώμα μας αλλά και τον τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλος. Έρευνες δείχνουν ότι ορισμένες τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα μπορούν να βελτιώσουν τη μνήμη, τη συγκέντρωση και την ψυχική διαύγεια.Ακολουθούν 7 τροφές που μπορούν να βελτιώσουν τη συγκέντρωση και να ενισχύσουν τη μνήμη, με βάση επιστημονικά δεδομένα:
Λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλες, σκουμπρί)
Πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία του εγκεφάλου και τη σωστή επικοινωνία των νευρικών κυττάρων.
Μπλε μούρα (blueberries)
Περιέχουν αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τον εγκέφαλο από οξειδωτικό στρες και μπορεί να βελτιώσουν τη μνήμη βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
Ξηροί καρποί και σπόροι
Πλούσιοι σε βιταμίνη Ε, μαγνήσιο και υγιή λιπαρά. Η βιταμίνη Ε σχετίζεται με μειωμένο ρυθμό γνωστικής φθοράς.
Μαύρη σοκολάτα (με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο)
Τα φλαβονοειδή στο κακάο μπορούν να αυξήσουν τη ροή αίματος στον εγκέφαλο και να ενισχύσουν την εγρήγορση και τη μνήμη.
Πράσινο τσάι
Περιέχει καφεΐνη και L-θεανίνη, ένας συνδυασμός που μπορεί να βελτιώσει την προσοχή και την πνευματική διαύγεια.
Αβοκάντο
Πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά που υποστηρίζουν την υγεία των αγγείων, βελτιώνοντας τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.
Σπανάκι και πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Περιέχουν φυλλικό οξύ, βιταμίνη Κ και λουτεΐνη, που συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία των γνωστικών δεξιοτήτων.
Tags:
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ